En æra er forbi

Regjeringen har vedtatt å slå av LORAN-C, et navigasjonssytem som har eksistert på Jan Mayen siden 60-tallet, og den egentlige grunnen til hvorfor vi er på Jan Mayen den dag i dag. Dette er historisk og i teknologimiljøet slutten på en epoke.

Bilde hentet fra Jan Mayens arkiv
Bilde hentet fra Jan Mayens arkiv

Det var rart å dra opp i senderbygge (der LORAN-C står) en siste gang for å skru av hele systemet. De som har jobbet på E-avdelingen kjenner nok mest sannsynligvis til den karakteristisk lyden man hører når man er inne i bygget, det er noe spesielt ved denne lyden, det har blitt en del av Jan Mayen. Det var rart, klokken 12:00 slo vi av systemet i dag og da ble det helt stille, og den karakteristisk lyden forsvant som er en del av Jan Mayen og dermed litt av Jan Mayens historie, og en ny epoke står på hell.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

For meg er LORAN-C sammen med den rundt 200 mester høye masta kjennetegne på Jan Mayen. Det var det første jeg hørte om da jeg begynte å tenke på jobb på denne øya. Jan Mayen og LORAN-C det går hånd i hånd, men nå er det altså slutt. Litt vemodig er det jo, og litt rart at man kanskje skal føle det på denne måten, men dette er stort historisk sett. Og jeg er veldig glad for at jeg fikk være med å oppleve dette sammen med en fantastisk gjeng på E-avdelingen.

IMG_1187-23